Grappig zijn, kun je dat leren? Of word je ermee geboren?

Het goede nieuws is dat je het kunt leren. Het slechte nieuws is dat het niet zomaar wat tips & tricks zijn.

We hebben allemaal gevoel voor humor. En maak je geen zorgen, je kunt grappen maken over elk onderwerp.

Maar humor is niet alleen om te lachen, het dient een belangrijk sociaal doel. Humor wordt gebruikt om te verbinden, te ontspannen, de sfeer positiever of lichter te maken. Of om elkaar op een vriendelijke manier wakker te schudden.

- Zou je meer jezelf willen zijn, echter en authentieker?
- Zou je speelser willen zijn en meer plezier willen hebben?
- Zou je stiekem wel meer de gangmaker willen zijn, meer je gekte willen durven tonen en mensen makkelijker mee willen krijgen?

Voor humor heb je wat analytische kwaliteiten nodig, wat eerlijkheid, wat dwaasheid en moed.
Komt dit wel eens in je op?

 • Je wilt grappen maken op je werk, maar je bent bang dat je dan niet meer serieus wordt genomen.

 • Je denkt dat je talent moet hebben voor humor. En je houdt jezelf klein door tegen jezelf te zeggen: 'Ik ben niet grappig.'

 • Je weet dat humor belangrijk is, maar je weet niet waar of hoe je moet beginnen.

 • Vroeger maakte je grappen, maar gaandeweg ben je je grapjes in gaan houden.

Heb je zin in persoonlijke ontwikkeling, op een unieke, speelse en praktische manier?

Steek je teen in het water en maak kennis met dit bijzondere fenomeen.

In deze eendaagse fysieke masterclass raak je meer vertrouwd met grappen door het ontwikkelen van je creativiteit.

Je krijgt allerlei interactieve en leuke oefeningen die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

Je gaat naar huis met een lading humor tools, heel veel inspiratie en in ieder geval een succes-ervaring.

Om speelser, authentieker en als herboren naar huis te gaan.


Aan het eind van deze Masterclass heb je geleerd

 • Waarom humor eigenlijk bestaat.

 • Hoe je een zwaar onderwerp licht maakt.
  Hoe je een moeilijk onderwerp begrijpelijk maakt.
  Hoe je een saai onderwerp lichter maakt.
  Hoe je een zuur onderwerp zoet maakt.

 • Hoe je met humor een positieve sfeer kan creëren.

 • Hoe je je creativiteit kunt vergroten.

 • Hoe je je interactie met anderen verbetert.

 • Hoe je flexibeler gaat denken en makkelijker omgaat met fouten.

 • En krijg je twee humor tools aangereikt voor je keynote waarmee je je publiek omverblaast.

 • Hoe je kan groeien als persoonlijkheid en leider.

Welkom op de School voor Humor en Authenticiteit

Hier vind je als leider, spreker, docent of trainer speelse skills voor het versterken van je impact op een podium, je impact voor groepen en je impact in je dagelijks leven.

De School voor Humor & Authenticiteit is opgericht door Malinca Verwiel en verzorgt klassikale trainingen, online trainingen en coaching. Ze versterkt je zelfvertrouwen, persoonlijkheid, playfulness en purpose.

In het eerste jaar van oprichting heeft deze school de prijs gewonnen voor: 'Beste Nieuwe Opleiding van 2020' met een gemiddeld cijfer van een 9,4.

9.4

Score voor School voor Humor &… na 55 ervaringen.

 • "Ik ben niet grappig, dus ik dacht dat ik tijdens een humorcursus wel een paar trucjes kon leren. Dat viel tegen! Je leert geen trucjes bij Malinca; je krijgt geen stappenplan, geen hand-out, geen powerpoint, zelfs geen pen met het logo van haar bedrijf. Wat dan wel? Je staat elke les op het podium, wordt op jouw eigen absurditeiten gewezen en je werkt (letterlijk) keihard aan je eigen verhaal. De kracht van Malinca is dat zij in elk mens, in elk verhaal potentie ziet. Dat alles absurditeit in zich draagt en dat zelfs de allerzwaarste verhalen luchtig gemaakt kunnen worden. Ik heb genoten van de 5 lessen bij Malinca en heb ervaren dat je niet grappig hoeft te zijn om humor te hebben. Ik ga mijzelf zeker inschrijven voor de vervolgcursus; met een nieuw verhaal. Ik kan iedereen die weleens een presentatie moet houden of een verhaal moet schrijven de training bij Malinca aanbevelen. De training scherpt je communicatievermogen en helpt je om echte connectie met je publiek te maken."
 • "Mensen van allerlei pluimage komen binnen bij Malinca. Sommigen super creatief en uitflapperig en anderen introvert of ‘in hun hoofd’. Voor Malinca maakt het allemaal niks uit. Haar instelling is glashelder en voor iedereen hetzelfde: Iets NIET proberen is GEEN optie. Hoe verschillend je ook binnenkomt, zo humorproof en ontwikkelt ga je weer verder. Dank je wel Malinca, voor deze prachtige reis. Ik heb Genoten met een hele grote Hoofdletter."
 • "Malinca faciliteerde mijn persoonlijk proces van diep voelen naar lichtvoetigheid. Ze stimuleert, enthousiasmeert en ‘laat je niet wegkomen’ tot de staande ovatie verdiend is. Een hele fijne training met een lach en een traan."
 • "Toptraining. Humor-tools die in dienst staan van hetgeen je wilt vertellen in plaats van andersom. Malinca weet op een lichte en toch confronterende manier diepgang te brengen en ze is betrokken met jouw proces, ook buiten de 'contact-uren.' Een expert met hart."
 • "Door de cursus humor van Malinca snap ik veel beter wat humor inhoudt. Zij heeft mij laten voelen en ervaren hoe humor toe te passen. Zij weet de juiste snaar te raken. En dit doet ze met onuitputtelijk enthousiasme. Een heerlijk mens om mee samen te werken. Dit smaakt naar meer..."
 • "De cursus van Malinca was lachen! In de cursus heb ik individueel gewerkt aan allerlei interessante opdrachten online, waarop Malinca dan feedback gaf. Daarnaast, en dat vond ik het meest leuk, hadden we met de groep online en een live ontmoetingen. Ik vond het praktische oefenen leuk: improviseren, mezelf kwetsbaar opstellen en wat meer moed tonen. Ook heeft Malinca in een één op één sessie persoonlijk tijd voor mij vrij gemaakt om te luisteren naar waar ik behoefte aan had en me specifiek geadviseerd. Ik vond het een leerzame en humoristische cursus en raad het je aan als jij wat meer lichtvoetigheid in je werk/leven verwelkomt."
 • "Door de training ‘Humor voor leidinggevenden’ ben je niet meteen de allerlolligste, maar het geeft je stof tot nadenken en hulp bij het veranderen van je gedrag. Na 6 weken sta je eigenlijk pas aan het begin. Best even intensief, maar dan heb je ook wat!"
 • "Voor mij ligt de kracht van Malinca’s cursus in de weg die je op korte tijd aflegt. Het parcours is best pittig, met tussentijdse opdrachten die je uit je comfortzone halen en met een uitdagende eindopdracht. En dat allemaal in een termijn van zes weken. Maar met Malinca als gids lukt dat: ik heb haar ervaren als mild, competent en gedreven. Ze doet er alles aan om op humorvlak het beste in jou naar boven te halen. Ik zou deze cursus, bij wijze van spreken, wel drie keer willen volgen. Je leert de vele gezichten van humor kennen, je leert dat humor een doel heeft, je leert je eigen stijl kennen en verfijnen. Een echte aanrader."
 • "Een cursus humor? Dat was eigenlijk altijd wel de reactie die ik kreeg als ik vertelde dat ik een cursus humor bij Malinca ging volgen. Wat was voor mij de aanleiding? Ik verzorg trainingen in communicatievaardigheden in klantomgevingen. Hierbij vind ik het van belang dat zoveel mogelijk van het geleerde bij de deelnemers beklijft. Uit eigen ervaring en van anderen weet ik dat dit vaak niet lukt. Hoe dan anders? Voor mij is één van de oplossingen humor. Humor betekent verbinding en ontspanning. Daarnaast ben ik van mening dat als humor wordt toegevoegd aan werkvormen of theorie in trainingen het geleerde beter stand houdt bij de deelnemers. Door de cursus humor van Malinca snap ik veel beter wat humor in houdt. Zij heeft mij laten voelen en ervaren hoe humor toe te passen. Zij weet de juiste snaar te raken. En dit doet ze met onuitputtelijk enthousiasme. Een heerlijk mens om mee samen te werken. Dit smaakt naar meer…"
 • "Wát wat dit een fantastische training. Op het eerste gezicht trok de titel en de opzet van de training mij al meteen aan: humor, dat is iets wat ik heb (dacht ik, bleek ook wel iets wat van waar), maar hoe zet ik dit in om mijn bereik te vergroten in mijn werk tijdens podium en spreekmomenten. Ik was opzoek naar het uitbreiden van mijn skillset en het tillen van mijn communicatie naar een next level niveau. Ik merkte de eerste sessie dat ik het online wat onwennig vond. Vooral door de live sessie en de inhoud van de materie die Malinca heeft samengesteld was ik verkocht. Verkocht aan humor en lef was ik al, maar nu was ik ook zeker verkocht aan Malinca en haar kijk op het leven, haar cursus en ook zeker mijn mede 'tijdelijke collega's'. Je gaat samen echt de diepte in en zal je kwetsbaar moeten durven opstellen. Het is geweldig om te zien hoe snel dat verbindend is en hoe kwetsbaarheid, jezelf zijn en humor hand in hand gaan. Dit is iets wat ik heb geleerd van Malinca en ik zou de cursus dan ook zeker aanraden. Ik zal de training + de mensen die ik heb leren kennen niet snel vergeten. Ook voor een gevorderde spreker is het zeker een goede toevoeging om de training te volgen."
Deel je ervaring

Trainer

Cabaret regisseur & Speaker coach Malinca Verwiel

Malinca Verwiel heeft vele cabaretiers geregisseerd, onder wie Claudia de Breij, maar ook executives, economen, marketeers, engineers en iedereen daar tussenin. Ze is ooit begonnen bij Loesje en is afgestudeerd als theaterdocent en kleinkunst docent, waar ze een Cum Laude haalde voor haar scriptie: 'Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?' Ze maakte en speelde 18 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met haar eigen bedrijf Humor in Bedrijf. Ze is cabaret regisseur en speaker coach voor cabaretiers, comedians, pitches, Ted talks, seminars en boekpresentaties. Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd aan de University of Cambridge en ze beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider. Haar school heeft de prijs gewonnen voor de Beste Opleider 2020 met een gemiddeld cijfer van een 9,4. Haar boek: 'Impact maken met humor, oftewel hoe maak je de zaal gek', komt binnenkort uit. Ze is in the UK als comedian getraind door Jill Edwards, Judy Carter, Jeremy Nicholas, Steve Kaplan en Keith Palmer (Comedyschool Bristol/London).

Dwight D. Eisenhower:

"A sense of humor is a part of the art of leadership, of getting along with people, of getting things done."

Ongelofelijk sterke trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

Inhoudelijk een ongelofelijk sterke trainer. Weet precies waar ze het over heeft en kan dat ook overbrengen en duiden. Ze heeft een heldere visie op podiumwerk/verhalen delen die mij erg aanspreekt en inspireert.

Naar alle reviews  

Heel dankbaar

Marianne van Dijk - Relatietherapeut

Dankzij Malinca is het laagdrempeliger voor me geworden om grappen te maken. Hiervoor deed ik dat voornamelijk met bekenden, nu doe ik dat ook meer met mensen die ik niet ken. Daarnaast heb ik ook heel veel lol gehad met de opdrachten en voelde ik me bij Malinca op mijn gemak om ook grappen te maken over meer kwetsbare onderwerpen. Ik ben super dankbaar voor het resultaat!

Naar alle reviews  

Terug naar iets over jezelf wat je al wist

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

Dit gaat over véél meer dan humor, dit is een persoonlijkheidstraining! Dit gaat over creativiteit, veerkracht, zelfreflectie, over het volgen van je nieuwsgierigheid, maar ook terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist.

Naar alle reviews  

Als het kwartje valt ...

Henk van Huisstede - Comedian

Als stand-up comedian ben ik erg geïnteresseerd in vragen als: Wat is humor nou eigenlijk? Waarom lachen mensen? Welke mechanismen zijn er werkzaam achter en onder ‘het komische’. Malinca geeft antwoord op deze én andere vragen, waardoor je gemakkelijker grappige (lees: pijnlijke) situaties herkent. Want humor en lachen -zo leren we van Malinca- hebben alles te maken met ongemak, spanning (en ontspanning), schaamte, misverstanden, onvervulde verlangens, niet ingeloste verwachtingen, en zodra dat tot je doordringt zie je het grappige ineens overal om je heen.

Naar alle reviews  

Uitgebalanceerd didactisch talent

Mirjam van der Veer - Pedagogisch Medewerker

Als je op een 'gewortelde' manier jezelf wil ontwikkelen in en meer te weten wil komen van Podiumkunst moet je bij Malinca zijn! Zij weet waar ze het over heeft en heeft een uitgebalanceerd didactisch talent. Ik kreeg de leerervaringen die mijn podium-en speelplezier zochten! Zeldzaam fris!

Naar alle reviews  

Het is gelukt om serieusheid/zwaarte om te buigen naar iets humorvols en lichts

Ilse Coolen - Docent Zorg

Malinca doet een appèl op het kinderlijke deel dat open en nieuwsgierig is naar nieuwe ervaringen. De opdrachten zijn uitnodigend. Ik vind haar manier van kijken inspirerend. Zonder uitzondering, waardeert ze je eigenheid en heeft ze tips op maat, zodat je nog meer tot je recht komt. Ik had niet gedacht (wel stiekem gehoopt) dat het mogelijk zou zijn om serieusheid/zwaarte, om te buigen naar iets humorvols en lichts en toch is precies dat gebeurd. Mijn complimenten voor hoe zij werkt zijn altijd voorradig!

Naar alle reviews  

Malinca heeft lef en levert

Franc de Korte - Woordvoerder Vereniging innovatieve geneesmiddelen

Humor is een serieus communicatiemiddel, maar hoe werkt het en waarom de ene keer wel en de andere keer niet? Met die vragen liep ik al een tijd rond. Tot ik door Suzanne van Nieuwenhuijzen - Ruijtenberg werd gewezen op de training 'Het geheim van Humor' van Malinca Verwiel. Door het enorme enthousiasme van Malinca, de oefenstof en support van mijn medecursisten, begrijp ik nu hoe het systeem van humor werkt, waarom we grappen maken, wat mijn humorstijl is, dat ik grappiger ben dan gedacht en waarom humor 'serious business' is. Dat is niet alleen voor mij leuk, maar vooral voor mijn omgeving. Die liggen veel vaker dan voorheen in een deuk.

Naar alle reviews  

Verplichte kost

Ella Hueting - Director Fontys School of Engineering

Verplichte kost voor alle leidinggevenden. Humor maakt het leven een stuk draaglijker. Op humoristische wijze meer inzicht in jezelf. Confronterend, relativerend, indringend. Hoort in het keuzepakket voor medewerkers van elke HR afdeling.

Naar alle reviews  

Slimme methode

Jan van der Spoel - High-trust Advocate

Ik heb de 5 daagse training Humor voor sprekers gevolgd. Malinca Verwiel heeft erg veel ervaring met het onderwerp en dat merk je aan de vele verschillende oefeningen. Ze laat je denken als het nodig is, en ze haalt je uit je hoofd op de momenten dat dat belangrijk is. De training is geen workshop cabaret of grappen maken, maar een slimme methode om serieuze onderwerpen met lichtheid te kunnen brengen of een speech te kunnen verrijken met een goed geplaatste een grap. De grootste waarde vond ik de vele oefeningen om op nieuwe ideeën te komen en op de goede manier verdieping aan te kunnen brengen in je speech.

Naar alle reviews  

"Ik heb alles en iedereen in 100 versies voor me zien staan"

'Malinca is met haar spirit en ervaring een inspirerende gids.' - Xavier de Wit


Uitdagend en persoonlijk onderzoek naar de werking van humor.' - Martijn van Opdorp.


Ook al heb je, net als ik, hiervoor nooit iets met theater of comedy gedaan en als je altijd maar serieus bezig bent, gewoon doen.' - Ciska Harte


Malinca is instaat om op de juiste manier te prikkelen en vragen te stellen waardoor je meer geeft dan je in eerste instantie voor ogen had.' - Bader El Khalfi.


Malinca heeft de gave om je in je kracht te zetten! ' - Theo Elfrink


De zeer prettige kwetsbare, veilige en open omgeving die Malinca creëert met de medecursisten is daarin ook zeer waardevol! Ik gun iedereen een Malinca als cabaretdocent.'

- Ruben Stelli


Malinca is gedreven en inspirerend en weet precies wat je nodig hebt om beter en authentieker je verhaal te doen. Daarnaast is ze warm en ondersteunend en weet ze met haar vakkennis hoe je het publiek kan raken met je verhaal en hoe er interactie ontstaat. Kortom een TOP trainer.' - Ingrid Zweers


Malinca laat je persoonlijke kwaliteiten tot bloei komen.' - Jorg Tonjes.


Het is een cadeautje om met haar te werken.' - Nicky Roeg


Malinca heeft het bijzondere talent om op een ontspannen en tegelijk intense manier de 'eigenheid' van mensen naar boven te halen.' - Henk van Huisstede


De lessen zijn leuk ingedeeld met creatieve en hilarische oefeningen. Iets waardoor je snel ontwikkeld en snel 100% jezelf kan zijn.' - Wessel Bottenberg.


Het podium is de plek van de waarheid geworden

Over de wereld op zijn kop met een echte wereld en een nepwereld.

Word een lelijk beest

Deze blog gaat over mannen en vrouwen humor.