Being funny, can you learn it? Or are you born with it?

The good news is that it's a skill you can learn. The bad news is that it's not just some tips & tricks.

We all have humour. And yes, you can make jokes about any topic. Don’t worry.

But humour is not just for laughing, it serves an important social purpose. Humor is used to connect, to relax, to make the atmosphere more positive or lighter. Or to wake each other up in a friendly way.

- Would you like to be more yourself, more real and more authentic?
- Would you like to have more playfulness in your life and have more fun?
- Maybe you secretly like to be the pace-setter, dare to show your craziness and get others to follow you.

So you only need some analytical qualities, some honesty, some foolishness and courage.
Does this ever cross your mind?

 • You want to make jokes at work, but you are afraid that you will not be taken seriously anymore.

 • You think that you have to have a talent for humor. And you keep yourself small by telling yourself, 'I'm not funny.'

 • You know that humour is important, but you don't know where or how to start.

 • You used to make jokes, but somewhere along the way you started to keep your jokes inside.

Are you ready for some fun personal development?

Stick your toe in the water and experience the power of humour. 

In this one day physical masterclass you'll get more familiar with humour by developing your creativity.

You'll learn through a variety of interactive and fun exercises which you can immediately apply in your daily life.

You will end up with a load of humor tools, inspiration and definitely a success-experience. To finally go home as a reborn human being, more playful and more authentic.

Join Malinca Verwiel, international award-winning Humour Coach from the Netherlands, for this in-person one-day masterclass designed for anyone who wants to write, communicate or perform with more humour. 

This Masterclass will be given in Auckland, Wellington and Christchurch.


So, welcome to the School for Humor & Authenticity

The School for Humor & Authenticity helps you as a speaker, leader, trainer & coach to develop your humor and personality to make your audience more involved and engaged.

Here you will find playful skills as a leader, speaker, teacher or trainer to strengthen your impact on stage, your impact in front of groups and your impact in your daily life.

The School was founded by Malinca Verwiel and provides classroom training, online training and coaching.

In its first year of establishment, this school won the award for: 'Best New Training of 2020' with an average rating of 9.4.

9.4

Score voor School voor Humor &… na 55 ervaringen.

 • "Ik ben niet grappig, dus ik dacht dat ik tijdens een humorcursus wel een paar trucjes kon leren. Dat viel tegen! Je leert geen trucjes bij Malinca; je krijgt geen stappenplan, geen hand-out, geen powerpoint, zelfs geen pen met het logo van haar bedrijf. Wat dan wel? Je staat elke les op het podium, wordt op jouw eigen absurditeiten gewezen en je werkt (letterlijk) keihard aan je eigen verhaal. De kracht van Malinca is dat zij in elk mens, in elk verhaal potentie ziet. Dat alles absurditeit in zich draagt en dat zelfs de allerzwaarste verhalen luchtig gemaakt kunnen worden. Ik heb genoten van de 5 lessen bij Malinca en heb ervaren dat je niet grappig hoeft te zijn om humor te hebben. Ik ga mijzelf zeker inschrijven voor de vervolgcursus; met een nieuw verhaal. Ik kan iedereen die weleens een presentatie moet houden of een verhaal moet schrijven de training bij Malinca aanbevelen. De training scherpt je communicatievermogen en helpt je om echte connectie met je publiek te maken."
 • "Mensen van allerlei pluimage komen binnen bij Malinca. Sommigen super creatief en uitflapperig en anderen introvert of ‘in hun hoofd’. Voor Malinca maakt het allemaal niks uit. Haar instelling is glashelder en voor iedereen hetzelfde: Iets NIET proberen is GEEN optie. Hoe verschillend je ook binnenkomt, zo humorproof en ontwikkelt ga je weer verder. Dank je wel Malinca, voor deze prachtige reis. Ik heb Genoten met een hele grote Hoofdletter."
 • "Malinca faciliteerde mijn persoonlijk proces van diep voelen naar lichtvoetigheid. Ze stimuleert, enthousiasmeert en ‘laat je niet wegkomen’ tot de staande ovatie verdiend is. Een hele fijne training met een lach en een traan."
 • "Toptraining. Humor-tools die in dienst staan van hetgeen je wilt vertellen in plaats van andersom. Malinca weet op een lichte en toch confronterende manier diepgang te brengen en ze is betrokken met jouw proces, ook buiten de 'contact-uren.' Een expert met hart."
 • "Door de cursus humor van Malinca snap ik veel beter wat humor inhoudt. Zij heeft mij laten voelen en ervaren hoe humor toe te passen. Zij weet de juiste snaar te raken. En dit doet ze met onuitputtelijk enthousiasme. Een heerlijk mens om mee samen te werken. Dit smaakt naar meer..."
 • "De cursus van Malinca was lachen! In de cursus heb ik individueel gewerkt aan allerlei interessante opdrachten online, waarop Malinca dan feedback gaf. Daarnaast, en dat vond ik het meest leuk, hadden we met de groep online en een live ontmoetingen. Ik vond het praktische oefenen leuk: improviseren, mezelf kwetsbaar opstellen en wat meer moed tonen. Ook heeft Malinca in een één op één sessie persoonlijk tijd voor mij vrij gemaakt om te luisteren naar waar ik behoefte aan had en me specifiek geadviseerd. Ik vond het een leerzame en humoristische cursus en raad het je aan als jij wat meer lichtvoetigheid in je werk/leven verwelkomt."
 • "Door de training ‘Humor voor leidinggevenden’ ben je niet meteen de allerlolligste, maar het geeft je stof tot nadenken en hulp bij het veranderen van je gedrag. Na 6 weken sta je eigenlijk pas aan het begin. Best even intensief, maar dan heb je ook wat!"
 • "Voor mij ligt de kracht van Malinca’s cursus in de weg die je op korte tijd aflegt. Het parcours is best pittig, met tussentijdse opdrachten die je uit je comfortzone halen en met een uitdagende eindopdracht. En dat allemaal in een termijn van zes weken. Maar met Malinca als gids lukt dat: ik heb haar ervaren als mild, competent en gedreven. Ze doet er alles aan om op humorvlak het beste in jou naar boven te halen. Ik zou deze cursus, bij wijze van spreken, wel drie keer willen volgen. Je leert de vele gezichten van humor kennen, je leert dat humor een doel heeft, je leert je eigen stijl kennen en verfijnen. Een echte aanrader."
 • "Een cursus humor? Dat was eigenlijk altijd wel de reactie die ik kreeg als ik vertelde dat ik een cursus humor bij Malinca ging volgen. Wat was voor mij de aanleiding? Ik verzorg trainingen in communicatievaardigheden in klantomgevingen. Hierbij vind ik het van belang dat zoveel mogelijk van het geleerde bij de deelnemers beklijft. Uit eigen ervaring en van anderen weet ik dat dit vaak niet lukt. Hoe dan anders? Voor mij is één van de oplossingen humor. Humor betekent verbinding en ontspanning. Daarnaast ben ik van mening dat als humor wordt toegevoegd aan werkvormen of theorie in trainingen het geleerde beter stand houdt bij de deelnemers. Door de cursus humor van Malinca snap ik veel beter wat humor in houdt. Zij heeft mij laten voelen en ervaren hoe humor toe te passen. Zij weet de juiste snaar te raken. En dit doet ze met onuitputtelijk enthousiasme. Een heerlijk mens om mee samen te werken. Dit smaakt naar meer…"
 • "Wát wat dit een fantastische training. Op het eerste gezicht trok de titel en de opzet van de training mij al meteen aan: humor, dat is iets wat ik heb (dacht ik, bleek ook wel iets wat van waar), maar hoe zet ik dit in om mijn bereik te vergroten in mijn werk tijdens podium en spreekmomenten. Ik was opzoek naar het uitbreiden van mijn skillset en het tillen van mijn communicatie naar een next level niveau. Ik merkte de eerste sessie dat ik het online wat onwennig vond. Vooral door de live sessie en de inhoud van de materie die Malinca heeft samengesteld was ik verkocht. Verkocht aan humor en lef was ik al, maar nu was ik ook zeker verkocht aan Malinca en haar kijk op het leven, haar cursus en ook zeker mijn mede 'tijdelijke collega's'. Je gaat samen echt de diepte in en zal je kwetsbaar moeten durven opstellen. Het is geweldig om te zien hoe snel dat verbindend is en hoe kwetsbaarheid, jezelf zijn en humor hand in hand gaan. Dit is iets wat ik heb geleerd van Malinca en ik zou de cursus dan ook zeker aanraden. Ik zal de training + de mensen die ik heb leren kennen niet snel vergeten. Ook voor een gevorderde spreker is het zeker een goede toevoeging om de training te volgen."
Deel je ervaring


Instructor

Humor coach & Speaker coach Malinca Verwiel

Malinca Verwiel has been trained as a theater and cabaret teacher and has infected about a thousand pupils with the cabaret virus and helped many beginning cabaret performers to a flourishing career, including Claudia de Breij and Leon van der Zanden. She graduated Cum Laude with her thesis: "How to make a comedy tragic and how to make a tragedy comic". For 15 years she made and played shows, energizers and workshops for organizations with her own company Humor in Bedrijf.

She is a Humor coach and Speaker coach for pitches, Ted talks, seminars and book presentations. Malinca makes everyone playful and knows how to put her finger on the sore spot in a loving way, for which everyone is usually very grateful. She has studied High Impact Leadership at Cambridge University and followed the Women's Leadership Program at Carla Clarissa and considers everyone who takes the stage as a leader.

Her school won the Best Education Award 2020 with an average grade of 9,4. She wrote an anti-self-help-book titled: 'Decide to become funny'. She is trained in the UK as a comedian by Jill Edwards, Judy Carter, Jeremy Nicholas, Steve Kaplan and Keith Palmer (Comedyschool Bristol/London).

By the end of this Masterclass, you will have learned

 • Why humour actually exists.

 • How to make a heavy subject light.
  How to make a difficult subject understandable.
  How to lighten up a boring topic.
  How to make a sour topic sweet.

 • How you can use humour to create a positive environment.

 • How to enlarge your creativity.

 • How to enhance your interaction with others.

 • How to deal with mistakes more easily and think more flexibly.

 • Two humor tools for your keynote about blowing your audience away.

 • How to grow as a personality and leader.

Badge

After completing, you receive the digital badge: Certificated Humor Proof.


This badge can be placed on your online CV, your Linkedin profile, other social media or on your website. 

With this badge you show that you take humor seriously and use it in your professional life as well as in your daily life. You use humor to break tension and strengthen connections, but also use humor, when necessary, to create tension and wake people up.

Dwight D. Eisenhower:

"A sense of humor is a part of the art of leadership, of getting along with people, of getting things done."

Incredibly strong trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

In terms of content, an incredibly strong trainer. She knows exactly where she is talking about and is able to address this and point this out. She has got a clear vision about stagework and stories which I like very much and inspires me.

Super grateful

Marianne van Dijk - Relation Therapist

Thanks to Malinca, making jokes for me is much more approachable. Before this course I only made jokes with friends and people I knew, but now I also do it with total strangers. Besides that it was really a pleasure to do her exercises and I felt really comfortable with her guidance so I could also make jokes about the uncomfortable and the more vulnerable topics. I am super grateful for the outcome!

Back to something about yourself you‘ll actually instinctively always knew

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

This is about a lót more than humor, this is personality training. This is about creativity, resilience, self reflection, and about following your curiosity, but also back to something about yourself you actually instinctively always knew.

Until you break through

Henk van Huisstede - Comedian

As a comic I am very interested in questions like: What is humor exactly? Why do people laugh? Which mechanism goes behind and under ‘comic stuff’. Malinca gives answers to these questions ánd other questions, so you recognise more easily the funny (read: painful) situations. Because humor and laughing - so we learn from Malinca - have everything to do with awkwardness, tension (and relaxation), shame, misunderstandings, unfulfilled desires and not redeemed expectations, and until you have this breakthrough you suddenly see the humor all around you.

Balanced didactical talent

Mirjam van der Veer - Pedagogical Assistant

If you are looking for a way to develop your stage presence in a rooted way then you have to go to Malinca! She knows where she is talking about and is a balanced didactical talent. I got the learning experience and playfulness I was looking for! Surprisingly fresh!

It was possible to turn my more serious and heaviness attitude into something lighthearted and humoristic

Ilse Coolen - Teacher Care

Malinca does an appeal to your inner child that is open and curious for new experiences. The exercises are challenging in a nice way. Her way of looking and thinking is inspiring. She honours everybody's authenticity with no exception and gives advice on command, so you get the best out of yourself. I didn’t think (but secretly hoped) that it was possible to turn my more serious and heaviness attitude into something lighthearted and humoristic but that is exactly what happened. My compliments for how she works are endless for me.

Malinca has guts and delivers

Franc de Korte - Spokesperson Association Innovative Medicines

Humor is a serious communication tool, but how does it work? And sometimes it works but why doesn‘t it work all the time? What is the secret? These were questions I had been walking around with for a while. Until Suzanne van Nieuwenhuijzen - Ruijtenberg pointed me to the training 'The Secret of Humor' by Malinca Verwiel. Thanks to the enormous enthusiasm of Malinca, the exercises and support of my fellow participants, I now understand how the humor system works, why we make jokes, what my humor style is, that I am funnier than I thought and why humor is 'serious business'. This is not only fun for me, but especially for those around me. They are laughing much more often than before.

Mandatory cost

Ella Hueting - Director Fontys School of Engineering

Mandatory reading for all executives. Humor makes life a lot more bearable. More insight into yourself in a humorous way. Confronting, relativizing, penetrating. Belongs in the package of choice for employees of every HR department.

Clever method

Jan van der Spoel - High-trust Advocate

I followed the 5 day training Humor for Speakers. Malinca Verwiel has a lot of experience with the subject and you can tell from the many different exercises. She makes you think when you need to and she gets you out of your head at the moments that are important. The training is not a workshop of cabaret or joke making, but a clever method to bring serious subjects with lightness or to enrich a speech with a well placed joke. The greatest value for me were the many exercises to come up with new ideas and to be able to add depth to your speech in the right way.

FAQ

 • How much time does it take?

  The Masterclass is from 10.00-17.00 hour. We have a lunchbreak in between and some happy snacks.

 • I don’t think I am very funny, so is it possible to learn?

  Yes, believe me. It's not about talent, but a way of living. It is a way of thinking and a way of looking at life. But you need a little bit of guts.

 • Humour is personal. How do I know that the kind of humour in this course suits me?

  This course is not about taste or kinds of humour. With my concepts of humour you can customize it and make it your own.

 • I would like to have a chat with the trainer, is that possible?

  No unfortunately that is not possible.

"I've seen everything and everyone in 100 versions in front of me"

'

Malinca, with her spirit and experience, is an inspiring guide.' - Xavier de Wit

'Challenging and personal investigation into the workings of humor.' - Martijn van Opdorp.

'Even if, like me, you have never done anything with theater or comedy before and if you are always serious about it, just do it.' - Ciska Harte

Malinca is capable of provoking in the right way and asking questions that make you give more than you initially had in mind.' - Bader El Khalfi.

Malinca has the gift to put you in your power! - Theo Elfrink

The very pleasant vulnerable, safe and open environment that Malinca creates with the fellow students is also very valuable in this! I would like to grant everyone a Malinca as a cabaret teacher.' - Ruben Stelli

'Malinca is driven and inspiring and knows exactly what you need to do your story better and more authentically. She is also warm and supportive and with her professional knowledge she knows how to touch the audience with your story and how to create interaction. In short, a TOP trainer. - Ingrid Zweers

Malinca allows your personal qualities to blossom.' - Jorg Tonjes.

'It is a gift to work with her.' - Nicky Roeg

Malinca has the special talent to bring out the 'uniqueness' of people in a relaxed yet intense way. - Henk van Huisstede

The lessons are fun with creative and hilarious exercises. Something that allows you to develop quickly and be 100% yourself.' - Wessel Bottenberg.