Humor geeft energie

“Over 2 jaar ben je grappiger dan nu.“
“ He? Kan dat dan?”
“ Ja dat kan.”


Humor is iets wat je jezelf kan aanleren net zoals een taal. Humor is niet alleen weggelegd voor mensen met aanleg of die op een podium staan. Iedereen die kan lachen heeft gevoel voor humor en kan zijn humor ontwikkelen. Ja, je kan dus grappiger worden gedurende je leven.


En humor is altijd nodig. In tijden van crisis hebben mensen humor nodig voor het oefenen van hun veerkracht en in betere tijden is humor nodig om je creativiteit en zelfreflectie te ontwikkelen. Humor laat je anders naar dingen kijken. Je speelt met de realiteit en daarmee ontwikkel je veerkracht.

De voordelen van humor

  • Minder stress, verlicht de werkdruk.
  • Je wordt oplossingsgerichter.
  • Verbetert de sfeer.
  • Je gaat makkelijker met fouten om.
  • Je hebt meer zelfspot.
  • Je krijgt meer het gun-effect.


Het gaat dus niet perse om grappiger worden.
Redenen waarom mensen humor inzetten is vaak om te verbinden, te ontspannen, elkaar wakker te schudden, de sfeer positiever of lichter te maken. Humor is dan niet het doel, maar het middel.

Het doel is dan:
- ongemakkelijkheden oplossen.
- het ijs te breken.
- speels de grenzen bij een ander aftasten.
- bruggen bouwen.
- collega’s spiegelen op een vriendelijke manier.
- moeilijke dingen lichter maken.
- groter denken.

Een ergernis omzetten in humor

Hoe zet je bijvoorbeeld een ergernis om in humor? Neem er even afstand van door er letterlijk een paar uur overheen te laten gaan en zet ondertussen je creatieve brein aan door te bedenken hoe je er luchtig op zou kunnen reageren.


Voorbeeld
Je hebt een mail verstuurd, maar geen reactie gekregen. Je belt die persoon na een week op met de vraag of er soms iets mis is gegaan.
Ontvanger: “Goh, gek. Niks ontvangen. “
En dan vaak het zinloze zinnetje:
Ontvanger: “ Wanneer heb je hem verstuurd?”
Verzender: “Hoezo, was je toen niet thuis?”

Nog een voorbeeld

Toen ik mijn bloed liet prikken bij de dokter zei de assistent terwijl we naar de prikkamer liepen:

Zij: “Je moet de volgende keer wel echt eerst online een afspraak maken, zo werkt dat hier.  Geef me je ID en verzekeringskaart maar.”

Ik: “Heb ik niet bij me.”

Ik kreeg wederom een berisping. 

Zij: “Als je ergens medisch komt, altijd identificatie mee.”
Ik voelde me ondertussen een middelbare schoolleerling. 

Zij: “Dan moet ik je even overhoren. Naam?”
Ik: “Anita Verburg.” De geboortedatum, postcode etc volgden daarna.
Zij: “Verzekerd bij?“

Ik: “Ehh, ik ehh, ik ben overgestapt, dus ik denk VGZ.”
Na een zeer ongemakkelijke stilte ...

Zij: “Inderdaad.”

Ik: “Was ik daarmee toch bijna door de mand gevallen en gezakt.“

Zij: “Wat bedoel je?”

Ik: “Nou, u ging mij toch overhoren? Als ik mijn verzekering niet had geweten was ik gezakt toch?”
Toen moest ze gelukkig achter haar mondkapje heel erg lachen.


Het bijkomstige voordeel hiervan is dat je hiermee de sfeer en de manier waarop mensen op je reageren positief beïnvloed. En dat geeft plezier en ontspanning en daardoor energie.

Door jezelf en elkaar iets minder serieus te nemen en door speelser met situaties of problemen om te gaan verander je hoe mensen op je reageren wordt je dag veel leuker.

Cabaret regisseur & Speaker coach

Cabaret regisseur & Speaker coach Malinca Verwiel

Malinca Verwiel heeft vele cabaretiers geregisseerd, onder wie Claudia de Breij, maar ook executives, economen, marketeers, engineers en iedereen daar tussenin. Ze is ooit begonnen bij Loesje en is afgestudeerd als theaterdocent en kleinkunst docent, waar ze een Cum Laude haalde voor haar scriptie: 'Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?' Ze maakte en speelde 18 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met haar eigen bedrijf Humor in Bedrijf. Ze is cabaret regisseur en speaker coach voor cabaretiers, comedians, pitches, Ted talks, seminars en boekpresentaties. Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd aan de University of Cambridge en ze beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider. Haar school heeft de prijs gewonnen voor de Beste Opleider 2020 met een gemiddeld cijfer van een 9,4. Haar boek: 'Impact maken met humor, oftewel hoe maak je de zaal gek', komt binnenkort uit. Ze is in the UK als comedian getraind door Jill Edwards, Judy Carter, Jeremy Nicholas, Steve Kaplan en Keith Palmer (Comedyschool Bristol/London).