Kan je grappiger worden? Tips van de humorcoach: “Vertel geen moppen na, dan sla je meestal de bal mis”

Artikel van @FleurdeBacker in het Het laatste nieuws - Nina (Belgische krant). Laatste update: 01-04-22, 10:18

1 april! Heb jij jouw beste mopjes al uit je goochelhoed getoverd? Of durf jij de rol van grappenmaker op deze hoogdag voor de humor niet aan? Geen zorgen: humor is een vak dat iedereen onder de knie kan krijgen, zegt humorcoach Malinca Verwiel. Ze deelt haar gouden tips voor een grappiger leven, met meer verbinding en minder pijnlijke stiltes. “Zijn je intenties goed, dan is het niet jouw schuld dat je iemand kwetst met je grapje.” 

Grappen en grollen om een volle zaal te doen gieren. Komieken hebben die kunst (meestal) mooi onder de knie, maar zelf durven we het niet altijd aan om grapjes à volonté te maken. ‘s Avonds op café onder de vrienden, dat wel. Maar op kantoor? Of meer zelfs: tegen wildvreemden op straat? De angst, en dan vooral voor gênante pijnlijke stiltes of het kwetsen van je gesprekspartner, wint al snel van het enthousiasme: we slikken ons spontaan opgeborrelde mopje gewoon weer in. 

Jammer, vindt humorcoach Malinca Verwiel. Want humor is zoveel meer dan louter entertainment. “Humor is een serieus communicatiemiddel. We gebruiken het om te verbinden, om ons te spiegelen, om creativiteit aan te wakkeren en om bruggen te bouwen. Maar ook om op een constructieve manier feedback te geven en pijnlijke zaken alsnog bespreekbaar te maken.” 

Grappig worden, dat is een besluit, en geen talent waarmee je geboren wordt.

Nadat ze jarenlang jonge cabaretiers de kneepjes van het vak bijbracht, richtte ze De school voor humor en authenticiteit op. Malinca Verwiel helpt voornamelijk leidinggevenden, trainers en coaches om met meer humor te communiceren. Maar je kan ook als individu aankloppen bij Malinca om haar trainingen te volgen. Ze schotelt je in haar online training de belangrijkste handvaten voor om humor te leren gebruiken in het dagelijks leven. Via een whatsappgroep geeft de humorcoach ook opdrachten, zoals een grapje maken tegen je huisgenoten of aan de kassa in de supermarkt. Na de training krijgen de deelnemers een certificaat ‘humor proof’ dat ze onder andere op hun LinkedIn-pagina kunnen delen.

© Getty Images

De Nederlandse speakercoach is er dan ook rats van overtuigd: iedereen kan grappig zijn. “Humoristischer worden, dat is een besluit, en geen talent waarmee je geboren wordt. Wel iets waarop je dag in dag uit kan oefenen. Voorwaarde is wel dat je daarvoor in de juiste omgeving vertoeft: als iedereen rondom jou continu bloedserieus is, ga je jouw humor maar moeilijk kunnen aanscherpen.” 

(Lees verder onder de kader.) 

De voordelen van humor: 

* Minder stress

* Je wordt er oplossingsgerichter van

* Het verbetert de sfeer

* Je gaat gemakkelijker met fouten om en anderen gunnen je meer.

* Het is een zeer doeltreffend middel om in te zetten op geladen momenten.

Malinca Verwiel:  “Eerder dan scoren met je grap, draait het erom dat je humor gebruikt op momenten die vragen om lichtheid, luchtigheid en speelsheid. Wanneer iemand ongevraagd en te veel op de voorgrond treedt bijvoorbeeld, of omdat er iets heel belangrijks maar niet uitgesproken wordt. Dat is precies de reden waarom humor bestaat: het helpt ons om de kleine en grote dingen in het leven te plaatsen en relativeren.” 

TIP 1: Wees lachwekkend eerlijk 

Om grappiger te worden, raap je best al je moed bijeen om zo authentiek mogelijk door het leven te stappen. Eerlijkheid duurt het langst, en is dus ook het lachwekkendst. “Ik vind honden vaak ontzettend grappig”, zegt Malinca Verwiel. “Maar zij zijn helemaal niet bewust bezig met humor. Ze zijn gewoon onverbloemd echt, voor de volle honderd procent zichzelf. Daar kunnen we wat van opsteken, al heb je daar veel lef voor nodig. Een concreet voorbeeld: onlangs kwam er iemand te laat op een vergadering. Bij het binnengaan van de zaal zei ze: ‘Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen’. Iedereen moest lachen, terwijl ze niets meer of niets minder dan doodeerlijk was.”

Wil je humor inzetten om verbinding te creëren met iemand, dan tipt Malinca om je persoonlijkheid te laten doorschemeren. Zelfs in een professionele context. “Veel leidinggevenden of werknemers houden bewust afstand op het werk omdat ze denken dat het zo hoort. Maar het kan echt geen kwaad om af en toe een leuke anekdote over je hobby’s, je kinderen en zelfs de dilemma’s waarmee je worstelt te vertellen. Je zal mensen sneller raken.”

Mag ook zeker niet ontbreken als je grinnikend door het leven wil gaan: een gezonde dosis zelfspot. “Mensen nemen zichzelf véél te serieus”, zegt Malinca Verwiel. “We zijn te gevoelig geworden, hebben te lange tenen. Zelfspot is dan ook een verademing.”

TIP 2: Check de setting 

De setting bepaalt voor tachtig procent de grap. “Bij een geslaagde mop draait alles om de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom”, vertelt Verwiel. “Maar in de praktijk is het niet altijd even simpel om met al die aspecten rekening te houden. Timing speelt een rol, de situatie ook, net als wie je toehoorders zijn.”

“Mijn tip luidt daarom: verplaats je in een andere persoon, desnoods iemand van een andere planeet, en leg de situatie op een schaaltje. Check, voor je verder gaat met je grap, of iedereen mee en aandachtig is. Sta je bijvoorbeeld op het punt te vertrekken en schuifelt iedereen al heen-en-weer? Dan is de kans groot dat niet iedereen je clou mee krijgt. Zonde, maar dan laat je je grapje beter varen.” 

(Lees verder onder de foto.) 

© Getty Images

TIP 3: Er zijn geen verboden onderwerpen 

Volgens de humorcoach zijn er bovendien geen verboden onderwerpen, zolang je intentie goed is. Malinca Verwiel: “Als je het goed voorhebt met iemand, heb je alle vrijheid van spreken. Dan bedoel ik dat je geen grapje maakt om iemand naar beneden te halen, te bagatelliseren, om een bepaald onderwerp van tafel te vegen of om stiekem kritiek te uiten. Grapjes maken, dat is non-stop experimenteren. Je bent de hele tijd bezig met grenzen aftasten. Zowel die van jezelf, als die van de ander.”

Zijn je intenties goed, dan is het niet jouw schuld dat je iemand kwetst met je grapje. Dat vergeten heel veel mensen.

Die risico’s horen erbij, en dat maakt het net leuk, vindt de humorcoach. “Ik vind dat we ons te veel inhouden. Ik zou iedereen willen uitnodigen om meer te proberen en minder in te slikken. Zijn je intenties goed, dan is het niet jouw schuld dat je iemand kwetst met je grapje. Dat vergeten heel veel mensen. Je kan nu eenmaal niet pijnloos door het leven gaan. Als we rekening moeten gaan houden met alle thema’s en onderwerpen waarmee we iemand zouden kunnen kwetsen, dan kunnen we helaas helemaal niets meer zeggen." 

(Lees verder onder de foto.)

Humorcoach Malinca Verwiel. © Malinca Verwiel

Malinca Verwiel benadrukt dat je een misplaatste mop ook altijd kan herstellen: “Zeg tegen je gesprekspartner simpelweg ‘Sorry, ik wist niet dat ik te ver ging met mijn grapje’ en vraag wat hem of haar precies gekwetst heeft. Dan kan je er een open en eerlijk gesprek over voeren en leer je elkaar op een constructieve manier weer beter kennen.” 

11 redenen waarom een grap soms niet werkt

1. “Je vindt de grap zelf te leuk.”

2. “Je maakt de grap te geroutineerd.  Dat komt vaak voor bij een grap die je voor de tweede keer maakt.” 

3. “Je slaat essentiële informatie over.” 

4. “Je timing zit niet goed: je bent te snel met je grapje of het uitgelezen moment is al voorbij.” 

5. “Je staat niet écht in contact met je toehoorder. Je geef bijvoorbeeld geen of juist te veel ruimte voor de lach. Soms bedenk je een mop van tevoren, onderweg naar een afspraak of op de fiets bijvoorbeeld. En van tevoren lijkt het dan enorm grappig. Als je vervolgens aankomt, vol bent van je vondst en je maakt de grap, dan werkt hij toch vaak niet. In je hoofd is het leuk, maar in de realiteit is het toch anders.” 

Soms past een grap helemaal niet bij de mens of het karakter van de persoon die de toeschou­wer voor zich ziet.

6. “De grap is geforceerd en past niet in de situatie (fingerspitzengefühl) of bij de persoon (geloofwaardigheid). In sommige situaties verwachten mensen geen grappen, zoals op een begrafenis. Soms past een grap ook helemaal niet bij de mens of het karakter van de persoon die de toeschouwer voor zich ziet. Een voorbeeld: een ontzettend knap meisje dat grappen maakt over het feit dat ze geen jongens kan krijgen. Er was ooit een comedian die hele leuke grappen had over zijn overgewicht. Alleen: hij was enorm afgevallen. Hij was niet meer dik, maar hij vond het zonde - zei hij na afloop- om de grappen weg te doen. Geloofwaardigheid is hier het sleutelwoord.” 

7. “Grappen die je doorverteld werken zelden. Vertel geen mopjes door, dan sla je meestal de bal mis. ‘Ja, toen was het heel grappig, nu kan ik het niet meer zo goed uitleggen. Je had erbij moeten zijn.’ Een grap kunnen herhalen is een kunst.” 

Een goede grappenma­ker heeft eigenlijk nooit een probleem, die blijft licht, vrolijk, optimis­tisch, energiek.

Humorcoach Malinca Verwiel

8. “Je vertelt de grap niet licht of positief genoeg. Als de toeschouwer ook maar een flinter van een probleem bespeurt, zal ie niet lachen maar denken dat er iets aan de hand is. Of dat het cynisch is.” 

9. “Het publiek haakt af als je te veel probeert te scoren met je grappen. Dan gaat het meer om de aandacht of om het applaus van de grappenmaker zelf, in plaats van om de mop.” 

10. “Het publiek of luisteraars voelen geen sympathie voor de grappenmaker. Je lacht niet om iemand die je niet aardig vindt of die bedreigend of intimiderend overkomt. De grappenmaker moet eerst omarmd worden. Daarom lukt het vaak bij bekenden, vrienden, bij feesten en partijen veel makkelijker.” 

11. “De grap is te bedacht en niet spontaan. En dus niet in ‘het nu’. Probeer altijd nieuwe grappen te bedenken. Spontaniteit is een belangrijk onderdeel of een grap gaat aanslaan. En een grap die je vooraf bedenkt werkt al helemaal niet.”

Meer info over de werking en aankomende trainingen van Malinca Verwiel vind je hier.

https://www.hln.be/gezond-en-gelukkig/kan-je-grappiger-worden-tips-van-de-humorcoach-vertel-geen-moppen-na-dan-sla-je-meestal-de-bal-mis~ab4e0dc0/

Cabaret regisseur & Speaker coach

Cabaret regisseur & Speaker coach Malinca Verwiel

Malinca Verwiel heeft vele cabaretiers geregisseerd, onder wie Claudia de Breij, maar ook executives, economen, marketeers, engineers en iedereen daar tussenin. Ze is ooit begonnen bij Loesje en is afgestudeerd als theaterdocent en kleinkunst docent, waar ze een Cum Laude haalde voor haar scriptie: 'Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?' Ze maakte en speelde 18 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met haar eigen bedrijf Humor in Bedrijf. Ze is cabaret regisseur en speaker coach voor cabaretiers, comedians, pitches, Ted talks, seminars en boekpresentaties. Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd aan de University of Cambridge en ze beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider. Haar school heeft de prijs gewonnen voor de Beste Opleider 2020 met een gemiddeld cijfer van een 9,4. Haar boek: 'Impact maken met humor, oftewel hoe maak je de zaal gek', komt binnenkort uit. Ze is in the UK als comedian getraind door Jill Edwards, Judy Carter, Jeremy Nicholas, Steve Kaplan en Keith Palmer (Comedyschool Bristol/London).