Simpele ideeën voor een speech die een wereld van verschil maken

De meeste speeches zijn saai, te lang en te theoretisch. Omdat men vooral bezig is om serieus genomen te worden. Dat het publiek ondertussen in slaap gevallen is, is blijkbaar minder belangrijk. Maar kijk naar de programma's van Arjen Lubach en Tim Hofman. Zij laten onder andere zien dat serieus zijn en grappen maken prima samen gaan. 


Het publiek houdt van persoonlijkheid en humor. En ik daag je uit om het publiek op het puntje van hun stoel te krijgen en het podium te gebruiken waarvoor het bedoeld is: vermaak, entertainment, een lach en een traan.


Om je lekker te maken en te inspireren hierbij 10 gouden tips uit mijn jarenlange praktijk ervaring. Tips en ideeën die hun werking hebben bewezen.

In het kort (dit is wel heel kort)

 • Data: In je eigen tijd.
 • Tijdsbesteding: Totaal 2 uur.

Hi, ik ben Malinca

Ik zie cabaret, kleinkunst, comedy & humor als een manier van leven. 

Voor het opbouwen van veerkracht. Voor het omzetten van slachtofferschap in actie. 

Mijn drijfveer om cabaretiers te regisseren, cabaret lessen te geven en keynotes over humor te geven is ontstaan uit mijn jeugd waar de humor uit nood geboren is in een familie van vechters, slachtoffers en drama queens. Het voelde alsof ik een toeschouwer was van een slecht geschreven Grieks drama. Er was bij ons thuis altijd zó veel spanning. Mijn reden om humor te gebruiken was omdat ik van die spanning af wilde. Ik voelde de onstuitbare behoefte aan iets lichts, iets vrolijks en aan meer lucht. 

Humor was hier dus niet het doel, maar een manier om de spanning te breken.


Ik ging totaal onbevangen naar de Theaterschool en toen ik afstudeerde was mijn podiumangst gigantisch. Naast dat deze school niet echt naar je talent keek, maar meer naar waar je aan hun ogen aan moest voldoen, waren de beoordelingen loodzwaar en hard.
Uit deze leerschool is mijn enorme drive ontwikkeld om echt te kijken naar iemands talent en door het geven van advies ‘op maat’ die het talent versterkt.


Na school ben ik met een ongelooflijke passie als docent en regisseur gaan werken. En overwon ik mijn podiumangst als trainer door het maken van shows, workshops en energizers voor bedrijven. Daar leerde ik een ongemotiveerd publiek te inspireren en de leider in mij was geboren. Het ging ineens niet meer over mijn talent of prestatie op het podium maar over wat wil ik bereiken met deze zaal.
Daarom beschouw ik iedereen die op een podium gaat staan als een leider.


Claudia de Breij - Cabaretière

Ze haalt het beste in je naar boven

De manier waarop Malinca het talent in mensen boven kan halen, zowel in groepen als bij individuele regie, heeft mij heel erg geholpen met het overwinnen van de eerste schaamte en geremdheid om dat podium gewoon op te gaan. Tekstschrijven, performen, leren waar je kracht en waar je zwakte zit, allemaal onontbeerlijk om dit vak te leren.

Programma

 • 1

  Je bent een held, goed om je hier te zien!

  • Wat is mijn Why?

 • 2

  Elf redenen waarom je waarschijnlijk niet grappig bent ...

  • Elf redenen waarom je waarschijnlijk niet grappig bent ...

  • In elke grap zit een element van pijn. Als er teveel pijn is, is het NIET grappig. Maar als er te weinig pijn is, is het ook NIET grappig!

  • Blijdschap en verdriet

  • Wat is het verschil tussen drama en flauwigheid?​

  • In deze les wil je het liefst in een gat in de grond verdwijnen van schaamte

  • Humor en persoonlijkheid in je speech, 10 uitdagende tips

 • 3

  Mijn uitnodiging aan jou ...

  • Bijna klaar!

Dit is voor jou als

 • Als je je humorspier wil ontwikkelen.
 • Als je jezelf te serieus of zwaar vindt en speelser in het leven wil staan.
 • Als je moeilijke of saaie verhalen bespreekbaar of toegankelijk wil maken met humor of lucht.
 • Als je makkelijker, losser en spontaner met mensen wil omgaan.
 • Als je iets wil vertellen, wil raken én je publiek aan het lachen wil maken.
 • Als je door middel van je verhaal je leiderschap wil ontwikkelen.
 • Als je hongerig bent om echter, authentieker en speelser te worden.

Humor coach en Speaker coach

Malinca Verwiel is opgeleid als theaterdocent en kleinkunstdocent en heeft zo’n duizend leerlingen besmet met het cabaretvirus en vele beginnende cabaretiers aan een bloeiende carrière geholpen, o.a.Claudia de Breij en Leon van der Zanden.
Ze is Cum Laude afgestudeerd op haar scriptie: “Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?” 

Ze maakte en speelde 15 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met Humor in Bedrijf. 

Ze is speaker coach voor pitches, TED-talks, seminars en boekpresentaties.

Malinca maakt iedereen playful en weet ook nog op een liefdevolle manier de vinger op de zere plek te leggen, waarvoor men haar meestal heel dankbaar is.

Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd en het Women’s Leadership Program bij Carla Clarissa gevolgd en beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider.

Haar roots liggen zowel in de grappigste provincie van Nederland, Brabant, als in de meest serieuze provincie van Nederland, Gelderland.


Ze woont op het platteland tussen de Waal en de Maas met haar onvoorwaardelijke liefdes: haar vriend, 2 honden en hun Bed & Breakfast.

Testimonials

Heel dankbaar

Marianne van Dijk - Relatie Therapeut

Dankzij Malinca is het laagdrempeliger voor me geworden om grappen te maken. Hiervoor deed ik dat voornamelijk met bekenden, nu doe ik dat ook meer met mensen die ik niet ken. Daarnaast heb ik ook heel veel lol gehad met de opdrachten en voelde ik me bij Malinca op mijn gemak om ook grappen te maken over meer kwetsbare onderwerpen. Ik ben super dankbaar voor het resultaat!

Als het kwartje valt ...

Henk van Huisstede - Comedian

Als stand-up comedian ben ik erg geïnteresseerd in vragen als: Wat is humor nou eigenlijk? Waarom lachen mensen? Welke mechanismen zijn er werkzaam achter en onder ‘het komische’. Malinca geeft antwoord op deze én andere vragen, waardoor je gemakkelijker grappige (lees: pijnlijke) situaties herkent. Want humor en lachen -zo leren we van Malinca- hebben alles te maken met ongemak, spanning (en ontspanning), schaamte, misverstanden, onvervulde verlangens, niet ingeloste verwachtingen, en zodra dat tot je doordringt zie je het grappige ineens overal om je heen.

Het is gelukt om serieusheid/zwaarte om te buigen naar iets humorvols en lichts

Ilse Coolen - Docent Zorg

Malinca doet een appèl op het kinderlijke deel dat open en nieuwsgierig is naar nieuwe ervaringen. De opdrachten zijn uitnodigend. Ik vind haar manier van kijken inspirerend. Zonder uitzondering, waardeert ze je eigenheid en heeft ze tips op maat, zodat je nog meer tot je recht komt. Ik had niet gedacht (wel stiekem gehoopt) dat het mogelijk zou zijn om serieusheid/zwaarte, om te buigen naar iets humorvols en lichts en toch is precies dat gebeurd. Mijn complimenten voor hoe zij werkt zijn altijd voorradig!

Ongelofelijk sterke trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

Inhoudelijk een ongelofelijk sterke trainer. Weet precies waar ze het over heeft en kan dat ook overbrengen en duiden. Ze heeft een heldere visie op podiumwerk/verhalen delen die mij erg aanspreekt en inspireert.

Terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

Dit is gaat over véél meer dan humor, dit is een persoonlijkheidstraining! Dit gaat over creativiteit, over veerkracht, over zelfreflectie, over het volgen van je nieuwsgierigheid, maar ook terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist.

Uitgebalanceerd didactisch talent

Mirjam van der Veer - Pedagogisch Medewerker

Uitgebalanceerd didactisch talent Als je op een 'gewortelde' manier jezelf wil ontwikkelen in en meer te weten wil komen van Podiumkunst moet je bij Malinca zijn! Zij weet waar ze het over heeft en heeft een uitgebalanceerd didactisch talent. Ik kreeg de leerervaringen die mijn podium-en speelplezier zochten! Zeldzaam fris!

Organisaties waarmee ik heb gewerkt

Waar ik voor sta

 • Voor onderhoudende, interactieve programma's met sprankelende opdrachten die een beroep doen op je creativiteit.
 • Een leven lang leren.
 • Voor het geven van advies ‘op maat’ en het versterken van iemands talent.
 • Ik haal samen met jou het verhaal naar boven wat jij wil vertellen, waarmee je het publiek raakt, maar ook laat lachen.
 • Ik benaderen humor vanuit je gevoel en niet vanuit de techniek, waardoor het gebruik van humor toegankelijker wordt en dagelijks toepasbaar. 
 • Ik hou van de onontkoombaarheid van het podium. Op het podium kan je niet ontsnappen.
 • Humor is ook voor je privéleven empowering en bouwt aan je veerkracht en laat je zien hoe je een slachtofferrol omzet tot actie.
 • Lekker praktisch: Ik spoor je aan tot actie door je te vragen om na de cursus een datum te prikken waarop je een optreden van jezelf gaat regelen in je eigen omgeving.
 • Voor eerlijkheid.

Testimonials

Ongelofelijk sterke trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

Inhoudelijk een ongelofelijk sterke trainer. Weet precies waar ze het over heeft en kan dat ook overbrengen en duiden. Ze heeft een heldere visie op podiumwerk/verhalen delen die mij erg aanspreekt en inspireert.

Terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

Dit is gaat over véél meer dan humor, dit is een persoonlijkheidstraining! Dit gaat over creativiteit, over veerkracht, over zelfreflectie, over het volgen van je nieuwsgierigheid, maar ook terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist.

Uitgebalanceerd didactisch talent

Mirjam van der Veer - Pedagogisch Medewerker

Uitgebalanceerd didactisch talent Als je op een 'gewortelde' manier jezelf wil ontwikkelen in en meer te weten wil komen van Podiumkunst moet je bij Malinca zijn! Zij weet waar ze het over heeft en heeft een uitgebalanceerd didactisch talent. Ik kreeg de leerervaringen die mijn podium-en speelplezier zochten! Zeldzaam fris!

Als het kwartje valt ...

Henk van Huisstede - Comedian

Als stand-up comedian ben ik erg geïnteresseerd in vragen als: Wat is humor nou eigenlijk? Waarom lachen mensen? Welke mechanismen zijn er werkzaam achter en onder ‘het komische’. Malinca geeft antwoord op deze én andere vragen, waardoor je gemakkelijker grappige (lees: pijnlijke) situaties herkent. Want humor en lachen -zo leren we van Malinca- hebben alles te maken met ongemak, spanning (en ontspanning), schaamte, misverstanden, onvervulde verlangens, niet ingeloste verwachtingen, en zodra dat tot je doordringt zie je het grappige ineens overal om je heen.

Het is gelukt om serieusheid/zwaarte om te buigen naar iets humorvols en lichts

Ilse Coolen - Docent Zorg

Malinca doet een appèl op het kinderlijke deel dat open en nieuwsgierig is naar nieuwe ervaringen. De opdrachten zijn uitnodigend. Ik vind haar manier van kijken inspirerend. Zonder uitzondering, waardeert ze je eigenheid en heeft ze tips op maat, zodat je nog meer tot je recht komt. Ik had niet gedacht (wel stiekem gehoopt) dat het mogelijk zou zijn om serieusheid/zwaarte, om te buigen naar iets humorvols en lichts en toch is precies dat gebeurd. Mijn complimenten voor hoe zij werkt zijn altijd voorradig!

Heel dankbaar

Marianne van Dijk - Relatie Therapeut

Dankzij Malinca is het laagdrempeliger voor me geworden om grappen te maken. Hiervoor deed ik dat voornamelijk met bekenden, nu doe ik dat ook meer met mensen die ik niet ken. Daarnaast heb ik ook heel veel lol gehad met de opdrachten en voelde ik me bij Malinca op mijn gemak om ook grappen te maken over meer kwetsbare onderwerpen. Ik ben super dankbaar voor het resultaat!