Het Geheim van Humor

Een persoonlijke 6 weekse reis om grappiger en speelser te worden en meer impact te maken

Life is not about being great, it’s about getting better

“Over 2 jaar ben je grappiger dan nu.“
“ He? Kan dat dan?”
“ Ja dat kan.”


Humor wordt gezien als iets wat je in je hebt of niet. Als een talent. Terwijl je het wel degelijk kan ontwikkelen en aanleren. Kan oefenen. Zoals je een taal kan leren. 

Iedereen die kan lachen heeft gevoel voor humor en kan zijn humor ontwikkelen. Ja, je kan dus grappiger worden gedurende je leven.


Daarmee kan je ook invloed uitoefenen op je omgeving. Het goede voorbeeld geven. De sfeer mede bepalen. Laten zien dat je zelfspot hebt, jezelf wat minder serieus nemen en daarmee anderen inspireren. Dan komt er vanzelf meer veiligheid, meer verbinding en zal iedereen opener staan om te leren. Dat is goed voor de organisatie, voor het team, maar ook voor iedereen persoonlijk.

En humor is altijd nodig. In tijden van crisis hebben mensen humor nodig voor het oefenen van hun veerkracht en in betere tijden is humor nodig om je creativiteit en zelfreflectie te ontwikkelen. Humor laat je anders naar dingen kijken. Je speelt met de realiteit en daarmee ontwikkel je veerkracht.

De voordelen van humor

 • Minder stress, verlicht de werkdruk.
 • Je wordt oplossingsgerichter.
 • Verbetert de sfeer.
 • Je gaat makkelijker met fouten om.
 • Je hebt meer zelfspot.
 • Je krijgt meer het gun-effect.


Waarom dit anders is dan andere humor cursussen?

Omdat humor in deze cursus niet technisch wordt benaderd, maar gevoelsmatig. En je anders naar situaties leert kijken, waardoor je op de lange termijn beter ziet waar de grap zit, beter gaat timen en waardoor het effect vele malen groter is en er vaker gelachen wordt.

Ik zou willen dat iedereen humor serieus neemt, omdat het

 • Lucht brengt in ongemakkelijke situaties.
 • Een wij-gevoel creëert.
 • Zorgt voor spiegeling en zelfreflectie.
 • Relativeert en troostend is.
 • Creatief maakt.

Reviews

Heel dankbaar

Marianne van Dijk - Relatietherapeut

Dankzij Malinca is het laagdrempeliger voor me geworden om grappen te maken. Hiervoor deed ik dat voornamelijk met bekenden, nu doe ik dat ook meer met mensen die ik niet ken. Daarnaast heb ik ook heel veel lol gehad met de opdrachten en voelde ik me bij Malinca op mijn gemak om ook grappen te maken over meer kwetsbare onderwerpen. Ik ben super dankbaar voor het resultaat!

Als het kwartje valt ...

Henk van Huisstede - Comedian

Als stand-up comedian ben ik erg geïnteresseerd in vragen als: Wat is humor nou eigenlijk? Waarom lachen mensen? Welke mechanismen zijn er werkzaam achter en onder ‘het komische’. Malinca geeft antwoord op deze én andere vragen, waardoor je gemakkelijker grappige (lees: pijnlijke) situaties herkent. Want humor en lachen -zo leren we van Malinca- hebben alles te maken met ongemak, spanning (en ontspanning), schaamte, misverstanden, onvervulde verlangens, niet ingeloste verwachtingen, en zodra dat tot je doordringt zie je het grappige ineens overal om je heen.

Het is gelukt om serieusheid/zwaarte om te buigen naar iets humorvols en lichts

Ilse Coolen- Docent Zorg

Malinca doet een appèl op het kinderlijke deel dat open en nieuwsgierig is naar nieuwe ervaringen. De opdrachten zijn uitnodigend. Ik vind haar manier van kijken inspirerend. Zonder uitzondering, waardeert ze je eigenheid en heeft ze tips op maat, zodat je nog meer tot je recht komt. Ik had niet gedacht (wel stiekem gehoopt) dat het mogelijk zou zijn om serieusheid/zwaarte, om te buigen naar iets humorvols en lichts en toch is precies dat gebeurd. Mijn complimenten voor hoe zij werkt zijn altijd voorradig!

Uitgebalanceerd didactisch talent

Mirjam van der Veer - Pedagogisch Medewerker

Als je op een 'gewortelde' manier jezelf wil ontwikkelen in en meer te weten wil komen van Podiumkunst moet je bij Malinca zijn! Zij weet waar ze het over heeft en heeft een uitgebalanceerd didactisch talent. Ik kreeg de leerervaringen die mijn podium-en speelplezier zochten! Zeldzaam fris!

Ongelofelijk sterke trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

Inhoudelijk een ongelofelijk sterke trainer. Weet precies waar ze het over heeft en kan dat ook overbrengen en duiden. Ze heeft een heldere visie op podiumwerk/verhalen delen die mij erg aanspreekt en inspireert.

Terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

Dit is gaat over véél meer dan humor, dit is een persoonlijkheidstraining! Dit gaat over creativiteit, over veerkracht, over zelfreflectie, over het volgen van je nieuwsgierigheid, maar ook terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist.

Hi, Ik ben Malinca


Ik zie cabaret, kleinkunst, comedy & humor als een manier van leven. Voor het opbouwen van veerkracht. Voor het omzetten van slachtofferschap in actie. Mijn drijfveer om cabaretiers te regisseren, cabaret lessen te geven en keynotes over humor te geven is ontstaan uit mijn jeugd waar de humor uit nood geboren is in een familie van vechters, slachtoffers en drama queens. Het voelde alsof ik een toeschouwer was van een slecht geschreven Grieks drama. Er was bij ons thuis altijd zó veel spanning. Mijn reden om humor te gebruiken was omdat ik van die spanning af wilde. Ik voelde de onstuitbare behoefte aan iets lichts, iets vrolijks en aan meer lucht. Humor was hier dus niet het doel, maar een manier om de spanning te breken.

Ik ging totaal onbevangen naar de Theaterschool en toen ik afstudeerde was mijn podiumangst gigantisch. Naast dat deze school niet echt naar je talent keek, maar meer naar waar je aan hun ogen aan moest voldoen, waren de beoordelingen loodzwaar en hard. Uit deze leerschool is mijn enorme drive ontwikkeld om echt te kijken naar iemands talent en door het geven van advies ‘op maat’ die het talent versterkt. Na school ben ik met een ongelooflijke passie als docent en regisseur gaan werken.

En overwon ik mijn podiumangst als trainer door het maken van shows, workshops en energizers voor bedrijven. Daar leerde ik een ongemotiveerd publiek te inspireren en de leider in mij was geboren. Het ging ineens niet meer over mijn talent of prestatie op het podium maar over wat wil ik bereiken met deze zaal.
Daarom beschouw ik iedereen die op een podium gaat staan als een leider.

Claudia de Breij - Cabaretiere

Ze haalt het beste in je naar boven

De manier waarop Malinca het talent in mensen boven kan halen, zowel in groepen als bij individuele regie, heeft mij heel erg geholpen met het overwinnen van de eerste schaamte en geremdheid om dat podium gewoon op te gaan. Tekstschrijven, performen, leren waar je kracht en waar je zwakte zit, allemaal onontbeerlijk om dit vak te leren.

Een persoonlijke 6 weekse reis om grappiger en speelser te worden en meer impact te maken

Met persoonlijke begeleiding

 • Tijdsbesteding: 3 uur per week, totaal 6 weken.
 • In een groep (maximum 6, op volgorde van binnenkomst), maar in je eigen tijd.
 • Online lessen: 10 lessen, 50 hoofdstukken, 13 oefeningen en 24 grappige video’s (in je eigen tijd).
 • Whats-grapp-groep: Praktijkopdrachten in het dagelijks leven (in je eigen tijd). Met wekelijkse persoonlijke begeleiding op maat.
 • Drie live online groepssessies: van 19.00-20.30 uur als start, midden en einde (ingepland).
 • Eindopdracht: schrijf een Talk of speech en presenteer die aan de groep.
 • Certificaat: digitale badge ‘I am Humor Proof’ voor je cv, social media of website.
 • Start: 4 januari 19.00-20.30 uur.
 • Kosten: €490 incl.btw (in termijnen betalen is mogelijk)
 • De cursus is een paar maanden per jaar open voor inschrijving.

Organisaties waarmee ik heb gewerkt

Waar ik voor sta

 • Voor onderhoudende, interactieve programma's met sprankelende opdrachten die een beroep doen op je creativiteit.
 • Voor een leven lang leren.
 • Voor het geven van advies ‘op maat’ en het versterken van iemands talent.
 • Ik haal samen met jou het verhaal naar boven wat jij wil vertellen, waarmee je het publiek raakt, maar ook laat lachen.
 • Ik benader humor vanuit je gevoel en niet vanuit de techniek, waardoor het gebruik van humor toegankelijker wordt en dagelijks toepasbaar. 
 • Ik hou van de onontkoombaarheid van het podium. Op het podium kan je niet ontsnappen.
 • Humor is ook voor je privéleven empowering en bouwt aan je veerkracht en laat je zien hoe je een slachtofferrol omzet tot actie.
 • Lekker praktisch: Ik spoor je aan tot actie door je te vragen om na de cursus een datum te prikken waarop je een optreden van jezelf gaat regelen in je eigen omgeving.
 • Voor eerlijkheid.

Malinca Verwiel - Humor coach Speaker coach

Malinca Verwiel is opgeleid als theaterdocent en kleinkunstdocent en heeft zo’n duizend leerlingen besmet met het cabaretvirus en vele beginnende cabaretiers aan een bloeiende carrière geholpen, o.a.Claudia de Breij en Leon van der Zanden. Ze is Cum Laude afgestudeerd op haar scriptie: “Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?” Ze maakte en speelde 15 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met haar eigen bedrijf Humor in Bedrijf.

Ze is speaker coach voor pitches, Ted talks, seminars en boekpresentaties. Malinca maakt iedereen playful en weet op een liefdevolle manier de vinger op de zere plek te leggen, waarvoor men haar meestal heel dankbaar is. Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd en het Women’s Leadership Program bij Carla Clarissa gevolgd en beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider. Haar roots liggen zowel in de grappigste provincie van Nederland, Brabant, als in de meest serieuze provincie van Nederland, Gelderland.


Ze woont op het platteland tussen de Waal en de Maas met haar onvoorwaardelijke liefdes: haar vriend, 2 honden en hun Bed & Breakfast.

Samenvatting programma

 1. Niet presteren, maar creëren: Playfulness.

Het creëren van een veilige omgeving waarin je fouten mag maken en elkaar ondersteunt. Je bedenkt een onderwerp voor jouw eindopdracht, jouw Talk. Je Talk gaat over je leven, over iets wat je hebt overwonnen waarmee je mensen zowel gaat raken als ze aan het lachen gaat maken.

 1. Humor en Pijn.

Je gaat leren dat het doel van humor pijn verzachten of vergroten is. Dat pijn vele verschijningsvormen heeft en een garantie op succes bij je publiek.

 1. Spanning breken, spanning creëren.

Je leert humor tools zoals het ijs breken, zelfspot, kijken met een andere bril, verrassing, taboedoorbreking etc en gaat dit ook in het dagelijks leven uitproberen.

 1. Presenteren van je eigen Talk.

Deze persoonlijk reis eindigt met het voorlezen van je Talk aan je medegroepsleden wat een uiteindelijk vuurdoop is die kwetsbaar is, maar je uiteindelijk empowered en je munitie geeft om allerlei onderwerpen bespreekbaar te maken.

Betaalmogelijkheden

Betaal in eén keer of in 2 keer

Dit is voor jou als

 • Je een verhaal wil vertellen.
 • Als je je podiumangst wil overwinnen.
 • Als je je humorspier wil ontwikkelen.
 • Voor als je jezelf te serieus of zwaar vindt en je je  boodschap of verhaal luchtiger en speelser wilt brengen.
 • Als je iets wil vertellen, wil raken én je publiek aan het lachen wil maken.
 • Als je door middel van je verhaal je leiderschap wil ontwikkelen.
 • Als je hongerig bent om echter, authentieker en speelser te worden.

Programma

 • 1

  1. Humor heeft een doel en dat doel is niet de humor zelf

  • Instructievideo

  • Welkom

  • Maar eerst even dit ...

  • Wat is mijn Why?

  • Opdracht: 2 vragen

  • Gratis Sparringsessie

  • Veilige omgeving

  • Playfulness

  • De 4 doelen van humor

  • Elf redenen waarom je waarschijnlijk niet grappig bent ...

  • Opdracht: Voornemen

 • 2

  2. Humor & Pijn

  • In elke grap zit een element van pijn. Als er teveel pijn is, is het NIET grappig. Maar als er te weinig pijn is, is het ook NIET grappig!

  • Blijdschap en verdriet

  • Wat is het verschil tussen drama en flauwigheid?​

  • In deze les wil je het liefst in een gat in de grond verdwijnen van schaamte

 • 3

  3. Eindopdracht: Speech

  • Draai pijn om tot humor

  • Inspirerende vragen om tot een onderwerp te komen

 • 4

  4. Het ijs breken

  • Je gaat houden van een beetje spanning

  • Opdracht: Overschatten/onderschatten

  • Verwachtingen doorbreken

  • Iemand (of iets) van z’n voetstuk halen

  • Spanning doorbreken in officiële situaties

  • Spanning tijdens ongemakkelijke situaties

  • Spanning voor een prestatie

  • Zelfspot

  • Opdracht: Zelfspot

  • Samenvatting spanning breken

  • Gratis Sparringsessie

 • 5

  5. Creativiteit is de belangrijkste skill van de 21ste eeuw

  • Help, ik ben een mens!

  • Leren bullshitten

  • Opdracht: Sterke verhalen

 • 6

  6. Eindopdracht: Speech

  • Maak het pijnlijke grappig

  • Buddy Bel Opdracht

 • 7

  7. Spanning creeren

  • Spelen met tijd

  • Kijken met een andere bril

  • Op het randje

  • De boel wakker schudden

  • Misverstanden en dubbele betekenis

  • Wat is nóg erger?

  • Klieren

  • Taboes

  • Het bevestigen van foute vooroordelen

  • Samenvatting spanning creëren

 • 8

  8. Als je spanning wil breken, moet je eerst spanning creëren

  • Jullie zijn allemaal gay

  • Hoe misbruik je je publiek?

 • 9

  9. Wat is jouw humordrive?

  • De geboorte van een comedian

 • 10

  10. Eindopdracht: Speech

  • Hoe eindig je je Talk?

  • Inleveren speech

  • Nog even dit ...

  • Gratis Sparringsessie

Om je voor te bereiden op deze cursus geef ik je dit advies

Prik een datum waarop je je talk of praatje gaat doen.

Dat kan op een event zijn, een festival, een boekpresentatie, een verjaardag of schrijf je in voor een wedstrijd in het theater of comedy circuit.

Of bedenk iets creatiefs. Denk bijvoorbeeld aan Google Meet of Zoom. Je hebt eigenlijk alleen maar 10 mensen nodig en je hebt al publiek.

Prik gewoon een datum, binnen nu en 2 maanden, nodig mensen uit en je kan er niet meer omheen.

FAQ

 • Hoe lang heb je toegang tot de cursus?

  Om de cursus up to date te houden is de toegangsduur 200 dagen.

 • Hoeveel is mijn tijdsinvestering?

  De tijdsinvestering is 3 uur per week gedurende 6 weken.

 • Waarom is deze cursus in een groep of kan ik hem ook individueel volgen?

  In je eentje grappig zijn is niet te doen. Samen kan je humor stapelen, is het aanstekelijker, wordt je creatiever. Ook heb je er samen meer lol in en kan je elkaar ondersteunen.

 • Zijn er ook nog andere startdata?

  De startdata zijn: 1 september, 1 oktober, 4 januari en 1 februari. De rest van het jaar moet je op het strand liggen.

 • Kan ik het in mijn eigen tijd doen?

  Ja, je kan het in je eigen tijd doen. Maar wel binnen 6 weken als stok achter de deur voor het houden van je eindspeech. Met uitzondering van de 3 online groepssessies in het begin, het midden en op het einde.

 • Is het een standaard cursus op op maat?

  Beiden. De cursus is standaard en de begeleiding is persoonlijk en op maat.

 • Ik vind mezelf niet echt grappig. Is humor aan te leren?

  Ja tuurlijk, geloof me. Het is niet alleen maar weggelegd voor mensen met talent. Maar het is een manier van leven. Een manier van denken en kijken. Maar je hebt er wel lef voor nodig.

 • Kan ik mijn geld terugvragen als ik niet tevreden ben?

  Ja, je krijgt een 30 dagen geld terug garantie. Stuur een mailtje naar: info@malincaverwiel.nl

 • Humor is persoonlijk. Hoe weet ik of het soort humor van de cursus bij mij past?

  Deze cursus gaat niet over smaak of soorten humor. Deze cursus gaat over jou. Over jouw verhaal en over hoe jij je verhaal wil overbrengen. En met mijn concept over humor kan iedereen dit toepassen en eigen maken.

Op welke manier?

 • Wekelijkse online lessen en opdrachten waarbij je elkaars input kan volgen, op elkaar kan reageren en elkaar kan supporten, met voor iedereen feedback op maat van Malinca.
 • Drie interactieve live groepssessies waarin Malinca direct op je kan reageren en je kan adviseren. 
 • Praktijkopdrachten in het echte leven via het Humor Laboratorium per Whatsapp waarbij je elkaars creativiteit kan boosten en elkaar tips kan geven.
 • Optioneel: buddy sessies, gast interviews en privé coaching.


Grotere Missie

De grotere missie achter de school voor Humor & Authenticiteit is dat iedereen op een veilige manier zijn of haar talent moet kunnen ontwikkelen en zijn of haar angsten moet overwinnen om tot je volledige potentieel te komen. Humor is enorm belangrijk bij het leren ‘leren’ omdat het je leert omgaan met fouten. Het leert je minder te presteren, minder perfectionistisch te zijn en meer te relativeren en meer te creëren. Humor brengt je op een plek waar alles mogelijk is en leert je vragen te stellen die je empoweren.

Reviews

Ongelofelijk sterke trainer

Martijn Derksen - Creative / Educational Professional at Fontys University of Applied Sciences

Inhoudelijk een ongelofelijk sterke trainer. Weet precies waar ze het over heeft en kan dat ook overbrengen en duiden. Ze heeft een heldere visie op podiumwerk/verhalen delen die mij erg aanspreekt en inspireert.

Terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist

Ruben Stelli - Art-Director/Creative thinker

Dit is gaat over véél meer dan humor, dit is een persoonlijkheidstraining! Dit gaat over creativiteit, over veerkracht, over zelfreflectie, over het volgen van je nieuwsgierigheid, maar ook terug naar iets over jezelf wat je eigenlijk al wist.

Als het kwartje valt ...

Henk van Huisstede - Comedian

Als stand-up comedian ben ik erg geïnteresseerd in vragen als: Wat is humor nou eigenlijk? Waarom lachen mensen? Welke mechanismen zijn er werkzaam achter en onder ‘het komische’. Malinca geeft antwoord op deze én andere vragen, waardoor je gemakkelijker grappige (lees: pijnlijke) situaties herkent. Want humor en lachen -zo leren we van Malinca- hebben alles te maken met ongemak, spanning (en ontspanning), schaamte, misverstanden, onvervulde verlangens, niet ingeloste verwachtingen, en zodra dat tot je doordringt zie je het grappige ineens overal om je heen.

Uitgebalanceerd didactisch talent

Mirjam van der Veer - Pedagogisch Medewerker

Als je op een 'gewortelde' manier jezelf wil ontwikkelen in en meer te weten wil komen van Podiumkunst moet je bij Malinca zijn! Zij weet waar ze het over heeft en heeft een uitgebalanceerd didactisch talent. Ik kreeg de leerervaringen die mijn podium-en speelplezier zochten! Zeldzaam fris!

Het is gelukt om serieusheid/zwaarte om te buigen naar iets humorvols en lichts

Ilse Coolen- Docent Zorg

Malinca doet een appèl op het kinderlijke deel dat open en nieuwsgierig is naar nieuwe ervaringen. De opdrachten zijn uitnodigend. Ik vind haar manier van kijken inspirerend. Zonder uitzondering, waardeert ze je eigenheid en heeft ze tips op maat, zodat je nog meer tot je recht komt. Ik had niet gedacht (wel stiekem gehoopt) dat het mogelijk zou zijn om serieusheid/zwaarte, om te buigen naar iets humorvols en lichts en toch is precies dat gebeurd. Mijn complimenten voor hoe zij werkt zijn altijd voorradig!

Heel dankbaar

Marianne van Dijk - Relatietherapeut

Dankzij Malinca is het laagdrempeliger voor me geworden om grappen te maken. Hiervoor deed ik dat voornamelijk met bekenden, nu doe ik dat ook meer met mensen die ik niet ken. Daarnaast heb ik ook heel veel lol gehad met de opdrachten en voelde ik me bij Malinca op mijn gemak om ook grappen te maken over meer kwetsbare onderwerpen. Ik ben super dankbaar voor het resultaat!

Na deze cursus

 • Heb je geleerd hoe je kan omgaan met ongemakkelijke situaties en het ijs breken.
 • Ga je spanning omarmen, ervan houden en zelfs ook spanning creëren om de zaak wakker te schudden.
 • Sta je makkelijker op het podium en kan je makkelijker met de zaal omgaan.
 • Heb je je missie speelser gemaakt.
 • Weet je beter hoe je je publiek moet verleiden.

De aftrap is begonnen!

(Maximaal 6 plaatsen, op volgorde van binnenkomst).

 • 00 Dagen
 • 00 Uren
 • 00 Minuten
 • 00 seconden

Betaalmogelijkheden

Betaal in eén keer of in 2 keer

Humor Laboratorium

Laat je email achter als je mee wil gaan doen in mijn Humorlab